Huron Avenue

GOHBA Design Award Winner
Ottawa, ON

An Addition for Garden Lovers – A desperate need for a larger kitchen with better access to their garden allowed our clients to re-think their traditional 1930’s home. The need for lots of glass and light meant they could venture into new and more modern territory.

A modest 430 square foot addition to the ground floor allowed us to add a generous kitchen and breakfast room with a new mudroom side entry. The existing tiny kitchen was converted into a new walk-in pantry. A 430 square foot addition to the second floor generated a larger master bedroom, a new straight run staircase and a small solarium-plant room. The existing master bathroom was renovated and enlarged to include a washer/dryer and a master walk-in closet. The addition allowed us to open up the whole of the existing house to more daylight and excellent views of the rear garden. The master bedroom now had a see-through fireplace and a large picture window into the adjoining solarium to capture light and views from 3 directions. A glass railed Juliette balcony and a dancing composition of windows enlivens the master suite. The homeowners have a number of very large tropical fruiting trees that required a warm and sunny winter space. A sky lit solarium-plant room space adjacent to the master bedroom was the solution. The operating bubble skylights also act as a solar chimney to bring cool breezes from the ground floor straight up the new glass railed staircase to the second floor to accelerate natural cooling in the summertime.

Some interior renovations to the existing house also included the ground floor bathroom, a new living room fireplace and built-in cabinets and new recessed lights in many of the existing rooms.



Photography by: William P. McElligott


A Cobalt Blue Kitchen – The beautiful cobalt blue Scavolini kitchen is a dream come true for two serious chefs. The L shaped counters are topped with stainless steel for professional speed and ease of cleaning. The island creates extra preparation space and a viewing perch for awed guests. The island has two waterfall edges of Geostone quartz made from recycled blue glass. Wrap around windows face the backyard and are lined with 12 inch deep Geostone quartz sills for growing herbs and other indoor plants. The kitchen opens up to a breakfast nook, which is framed with 12 linear feet of sliding glass doors and 8 feet of full height fixed windows. The breakfast nook has a built-in buffet, which is covered in brushed stainless steel and cobalt blue laminate to compliment the kitchen. 12” x 24” Basatina grey porcelain tiles harmoniously connect the kitchen with all the rooms of the new addition. A 5 foot wide professional Wolf gas range and commercial hood commands your attention as you enter the room. The Miele stand up fridge and freezer are neatly tucked into a wall niche that bumps out into the walk-in pantry in order to avoid tricky corner cabinets. The generous silver wire shelved walk-in pantry used to be the old kitchen. A small custom designed telephone table, which matches the built-in buffet creates a place to put keys and other sundries once you arrive in the kitchen from the adjacent mudroom.